Kaynak iki malzemeyi birleştirmek için kullanılan bir yöntemdir. Genellikle sanayi alanlarında kullanılır. Önceden sadece alev ile ısıtma ve metali döverek birleştirme şeklinde uygulanıyordu. Daha sonraki zamanlarda gelişerek farklı enerji kaynakları kullanılır olmuştur. Kaynağın ortaya çıkışı metallerin önem kazandığı bir çağda olmuştur. Özellikle savaş dönemlerinde çok ihtiyaç duyulmuş ve bu alanda deneyimli kişiler yetiştirilmiştir.
Kaynak Nasıl Yapılır?
Kaynak yapılırken öncelikle bir enerji kaynağına ihtiyaç vardır. Eklenecek kısım ısıtılır ve eritilir, daha sonra soğutma işlemine geçilir. Oksi gaz ve elektrik enerji kaynağı olarak kullanılabilir. İki metal malzeme birbirine eklendiği için çok yüksek sıcaklıklar ortaya çıkar. Kaynak yapmaya başlamadan önce besleme kablosunun izolasyonunun yeterli olduğu kontrol edilmelidir.
Kaynak Yaparken Kullanılan Enerji Seçenekleri
Kaynak ilk olarak 1800'lü yıllarda kullanılmış olup daha sonra savaş dönemlerinde gelişme kaydetmiştir. Kaynak yaparken birçok enerji şekli kullanılır. Gaz alevi, oksi gaz, lazer, elektrik, elektron ışın kaynağı sıkça kullanılır. Son zamanlarda oksi gaz kaynağı kaynak yapan kişiye rahatlık sağladığı için sıkça tercih edilir. Kaynak yapan kişinin rahat çalışması için enerji kaynağını rahat ve kendi kontrolünde kullanması gerekir. Kaynak yapılacak alan il güvenliği açısından korunaklı olmalıdır. Kaynak teknoloji geliştikçe kendini geliştiren bir yöntemdir. En basit metallerden en donanımlı cihazlara kadar birçok alanda kullanılır. Ağır makineler ve cihazlara kaynak yapılıyorsa yardımcı eleman ve yardımcı cihazlar mutlaka bulunmalıdır. Kaynak işlemi bittikten sonra uyarı levhası konularak olası kazaların önüne geçilmelidir.
Kaynak Yaparken Nelere Dikkat Edilir?
Kaynak yaparken bazı hususlara dikkat etmek iş kazalarını önlemek için çok önemlidir. Kaynak yapılan alanlar iş kazalarının en sık yaşandığı alanlardır. Koruyucu ekipmanlar mutlaka giyilmeli ve takılmalıdır. Kaynak yaparken en sık görülen sorunlar göze çapak kaçması, gaz zehirlenmesi ve cilt yanıklarıdır. Korucu elbise, gaz maskesi ve koruyucu gözlük mutlaka kullanılmalıdır. Kapalı ortamlarda kaynak yapılıyorsa gaz zehirlenmesine karşı önlem alınmalıdır. Odaya taze hava girişi mutlaka sağlamalıdır. İş güvenliği uzmanının raporu doğrultusunda çalışma alanı oluşturulmalı ve önlemler alınarak çalışılmalıdır.
Eskişehir Kaynak işleri konusunda destek ve teklif almaktan çekinmeyin.